Al 60jr ook voor jou

In het kader van "Meer spelplezier" wordt vanaf seizoen 2019-2020 een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd, waarover trainers/coaches en scheidsrechters eerder hun mening hebben gegeven.

Trainers, coaches en scheidsrechters deden dat via enquêtes. die Nevono de afgelopen maanden hebben uitgezet. De uitkomsten daarvan, waren heel duidelijk. De belangrijkste veranderingen voor het nieuwe seizoen zijn:

Topdivisie volgt spelregels Eredivisie
De spelregels Eredivisie worden integraal toegepast in de Topdivisie. Dat houdt o.a. in dat de Topdivisie ook gaat werken met e-score, dat een team uit 14 spelers mag bestaan en dat zij de “oude” regel met betrekking tot de spelerswissel weer gaan toepassen.

De internal pass in alle competities
De tweede bal (set-up) die bovenhands met de vingers gespeeld wordt én die aan de eigen kant van het net blijft, wordt soepel beoordeeld. Een gedragen of vastgehouden bal blijft fout. Deze regel werd afgelopen seizoen in de Eredivisie al op deze manier toegepast en zal nu in alle competities worden doorgevoerd.

Geen opstellingsfout bij serverende team in 1e divisie en lager
Het serverende team kan géén opstellingsfouten meer maken met betrekking tot links-rechts, wél met betrekking tot voor-achter. Het team blijft zélf altijd verantwoordelijk voor de juiste servicevolgorde. Notatie van de beginopstelling is een vereiste op álle niveaus, ongeacht of gebruik gemaakt wordt van DWF Resultaat invoeren of Live bijhouden.

Spelerswissel voor A-, B- en C-jeugd gelijk voor alle niveaus
De wisselregel die nu al geldt voor de A-, B- en C-jeugd, Hoofd- en Topklasse, wordt uitgebreid naar álle andere klassen daaronder. Voor alle senioren niveaus (1e divisie en lager) was deze regel al van toepassing.

Klik hier voor alle informatie van Nevobo

Het wedstrijdsecretariaat zorgt voor de zaalwacht- tel- vlag- en scheidsrechter-indelingen en ook de wedstrijdballen bij thuiswedstrijden 

Ook worden vanuit deze positie verzoeken voor eventuele wijzigingen in het programma gecoordineerd.

Deze taak wordt vaak gecombineerd met die van de scheidsrechtercoordinatie

De scheidsrechterscoördinator draagt de verantwoording voor de arbitrage van de thuiswedstrijden in de 2e en 3e klasse en overige jeugdklassen. Dienovereenkomstig moet er voor gezorgd worden dat er scheidsrechters voor de thuiswedstrijden in genoemde klassen aangewezen worden.

Verder wordt van de coördinator verwacht dat wijzigingen in spelregels, NeVoBo-bijeenkomsten voor scheidsrechters en andere wetenswaardigheden doorgespeeld worden naar de scheidsrechters. Daarnaast moet er minimaal 1 maal per jaar een bijeenkomst georganiseerd worden voor en met de scheidsrechters voor overleg en uitwisseling van ervaringen.

Deze taak wordt vaak uitgevoerd in combinatie met het wedstrijdsecretariaat.